Anzar

Biografie

  • Gediplomeerd instructrice
  • Voorstander van klassiek trainen
  • Passie voor dierenwelzijn
  • Coach / begeleider bij trainingstraject
  • Pensionhoudster

Mijn naam is Romi Grotenhuis. Ik ben opgegroeid in een huis vol dieren. Vanaf jongs af aan ben ik al in het zadel te vinden. Naast een boel verzorgpony’s volgende ik manege lessen en uiteindelijk privélessen op paarden van derden.
Mijn eerste pony kreeg ik toen ik 12 jaar oud was. Deze jonge D-pony werd op een reguliere manege in de buurt gestald en heb ik zelf opgeleid, waarna een fanatieke jaren KNHS wedstrijden volgden. Na 5 jaar trainen raakte mijn merrie geblesseerd. Zij ging een jaar op rust op een revalidatie stal. In de tussentijd kreeg ik er mijn E-pony hengst bij. Ook deze hengst was onbeleerd.

In mijn omgeving was er nog vrijwel niets bekend van ‘alternatieve’ methodes in rijden of omgang met paarden. Mijn ouders investeerden in dure lessen van instructie op niveau, maar technische kennis over de werking van het paardenlijf en correct trainen, dat leerde ik niet. Dressuurrijden was enkel je paard ‘ trucjes’ aanleren, in een zo hoog mogelijk tempo. Bij een opstandig paard werd er gegrepen naar hulpteugels. Zolang je lintjes scoorde in de ring, dan was je op de juiste weg… toch?

Maar… Tijdens het beleren en opleiden merkte ik al snel dat de training van mijn hengst niet verliep zoals ik verwacht had. Mijn hengst was sensibel, opstandig en ontspanning in het rijden was ver te zoeken.
Wat ging er mis? Mijn stalgenoten waren regelmatig jaloers op mijn prachtige paarden en lintjes waarmee ik met de merrie was thuisgekomen. En toch lieten mijn paarden zien dat de huidige manier van trainen naast het ontvangen van lintjes, geen positieve werking op hun lijf en gemoedstoestand had.

De zoektocht naar ‘alternatieve’ methodes was begonnen. Inmiddels noem ik deze al tijden niet meer ‘ alternatief’ , maar de juiste weg naar vriendelijk en correct trainen.
Hier startte ik aan mijn eindeloze leerweg: Het paard en zijn lijf leren kennen en begrijpen. Om vervolgens veel vriendelijker, harmonieuzer en prettiger met deze prachtige dieren te kunnen samenwerken. Uitgeleerd zijn we nooit, en daarom blijf ik dagelijks bezig met verbeteren en vergroten van mijn kennis.

Na het volgen van talloze opleidingen, cursussen, clinics en lessen, ben ik inmiddels gediplomeerd instructrice. Ik heb o.a veel kennis in gedrag en omgang op gedaan van Annemarie van der Toorn, Monty Roberts, Warwick Schiller, Pat Parelli en Emiel Voest. Op rijtechnisch gebied werk ik volgens de richtlijnen van de klassieke rijkunst, waarin o.a methodes gebruik van Antoinde de bodt, Marijke de jong, lessen heb gevolgd bij Mireille Den Hoed en de opleiding heb gevolgd tot Centered Riding instructeur.
Daarnaast zijn de grootste leermeesters mijn paarden (inmiddels een kudde van 10) en mijn leerlingen waar ik dagelijks met veel plezier mee samenwerk.

Al deze ervaringen en kennis voeg ik samen tot mijn eigen manier van lesgeven.
In de praktijk merk ik dat geen enkele methode volledig is. Elk mens en dier is anders.
Door mijn brede kennis kan ik daardoor begeleiding op maat aanbieden.
Hierbij staat ontspanning, harmonie en plezier tussen mens en paard voorop!


Rijden zonder teugels